Szeptember a Táncsicsban 2023

Elindult a tanév, és rögtön két fontos programban is részünk lehetett: szeptember 6-án a Velencei-tóhoz kirándulhattunk meleg nyárias időben. A bátrabbak csobbanhattak is, végül gyönyörködhettünk a lemenő nap fényében.

Szeptember 11-én megrendezésre került az első közgyűlés az évben, ahol megismerhettük a kollégium vezetőségét, tanárait, a szakköröket és a diákönkormányzat tagjait. Ez a fórum egyben párbeszéd a diákok és a tanárok között, így fény derült a „kulcsozás” miértjére, valamint hasznos javaslatok érkeztek a környezettudatosabb kollégiumi élettel kapcsolatban is.
Ha már iskolakezdés, ne feledkezzünk meg a tanévnyitó Disco-ról sem, ahol kicsik és nagyok együtt bulizhattak olyan zenére, amit a diákönkormányzatunk stúdiósai szolgáltattak.


A kollégium tanárai invitálására elmentünk az ARC kiállításra is. Feltűnő és szókimondó, ez a két szó juthat eszünkbe, miközben körbesétálunk a Bikás-park hatalmas plakátjai között. Több száz műalkotásból választotta ki a zsűri az alkotásokat, helyet kaptak kortárs művészek és műkritikusok is. Az évről évre újra megrendezésre kerülő kiállítás hatalmas tömegeket vonzott és minden korosztály megtalálta a magának legtetszőbb plakátot. Ha még nem néztétek meg, csak ajánlani tudom! Nem mellesleg foglalkozást is teljesíthettek vele.

A kitartó jó időben ismét egy kis városnézést szervezett Berente Kinga tanárnő. A korábban hagyományosan a gólyatábori programhoz tartozó hajózást anyagi okoknál fogva már egy ideje nem tudjuk beilleszteni a tábor programjába, de lelkes tanáraink nem adták fel, a BKK jóvoltából bérlettel is igénybe vehető hajóval lehetett a Dunáról is megcsodálni Pest és Buda szépségét.

A házi tenisz-bajnokság két fordulóban zajlott szeptemberben, ahol bár nem voltunk sokan, mégis jó volt a hangulat. Kezdők és haladók játszhattak együtt egyéniben vagy párosban. A győztes végül Simon Dániel lett, de a versenyen részt vett még: Szép Fülöp, Kovács Gábor, Molnár T. Dániel, Szekeres András és Szekeres Miklós. Reméljük, jövőre megrendezhetjük a kollégiumok közti bajnokságot is, mely az idén sajnos elmaradt.

Ha már test, fejlődjön az elménk is: A magyar népmese napja alkalmából, a kollégiumunkban is volt lehetőségük a diákoknak megmutatni mesemondó tehetségüket. Bár tábortüzet a tűzrakóhely felújítása miatt nem, de fáklyákat gyújthattunk a kertben, így meghitt hangulatban telhetett ez a kellemes másfél-két óra. Ezzel összevonva volt a kollégium udvarán az első kolis sátrazás szeptember 28-29-én, ahol egyik este a lányok, másik este a fiúk töltötték meg a sátrakat. Volt, aki itt próbálhatta ki először, hogyan is kell sátrat verni, vagy milyen a reggeli napsugarak és a hűvös levegőre ébredni a szabad ég alatt. Ezúton is köszönjük a lehetőséget Berente Kinga tanárnőnek és Dezső Attila tanár úrnak!

Kollégiumunkban 2 hónapra helyett kapott egy vándorkiállítás is, ahol a háború idején Magyarországon élő zsidó családok történeteit hallgathattuk meg kollégiumi diáktársaink előadásában. A diákok maguk választhattak a történetek közül, amelyeket mindannyian felkészülten és érdekesen adtak elő. Ezen felül a kiállítás megalkotójáról is tudhattunk meg érdekességeket, de erről olvashattok bővebben egy másik bejegyzésben.

Szeptember 29-én a kolis diákok kis csoportja megtekintette a Molnár János-barlang többségében víz alatt lévő részéhez kötődő búvárbázisát és a táró száraz lábbal járható részét. Ez különleges helyszínnek bizonyult, mert nagyon ritkán adódik lehetőség bejutni olyanoknak, akiknek nincs búvárvizsgája. Megismertük a barlang felfedezésének és kiépítésének történetét. Megnézhettük a búvárok felszereléseit (köztük egy víz alatti robotot) és megtudhattuk, mik az első lépések, ha búvárkodásba szeretnénk kezdeni.

Stolár-Németh Csenge