Európai Hulladákcsökkentési Hét 2020 a Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégiumban

„Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek, saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.”

Bővebben ld. https://hulladekcsokkentesihet2020.hu/ oldalon.

A honlapon meg lehet nézni a regisztrált akciókat, 863 db történt az idén, tájékoztató anyagokat lehet elolvasni és még társasjátékot is találtok.

 

A kezdeményezéshez kollégiumunk is csatlakozott a 2020.11.23. és 26. közötti időszakban.

Intézményünk regisztrált akciója a

  • Fókuszban a láthatatlan hulladék és a
  • Fenntarthatóságra, környezettudatosságra nevelés

Mit tettünk az akció keretében:

Elkészült és az Aulában látható a Nulla hulladék témájú faliújság, infofal, kiállítás. Itt láthatók a diákok által a fenti témában készített plakátok. Az információs fal bemutatja intézményünk (már több, mint 10 éves) gyakorlatát a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás témákban. Bemutatásra kerül a szakkörökön diákok által készített sokféle „újra tárgy”, melyeket mindennapi használati tárgyként, dísztárgyként, szoba falát díszítő alkotásnak, illetve ajándékozásra is lehet használni. A kollégiumban rengeteg dolgot gyűjtenek a kollégák és a diákok pl. műanyag kupak, üres üvegek, parafadugó, teafilter papír, használt ruhák, farmerek stb. Ezekből készülhet pl. kézzel festett üvegváza, farmer táska, farmer tűpárna, adventi koszorú, papírforgó, falikép, virágdíszes ballagási emléklap.

A csoportvezető tanárok a 11.23. hétfői csoportvezetői foglalkozás keretében foglalkoztak a témával, mely így a kollégium összes diákjához eljutott. Az idő közben a középiskolákban újra bevezetett digitális oktatási munkarend miatt ez most online módon valósulhatott meg. A téma feldolgozását a tanárok és a diákok számára az online ismeretterjesztő anyagok segítették (előadások, ppt, aminációs kisfilm a nulla hulladékkal és a szelektív gyűjtéssel kapcsolatban), melyeket szakmai szemmel válogattam. Szerencsére bőven van rendelkezésre álló anyag, amiből választani lehet.

A Kollégiumi nevelés országos alapprogramja által előírt Fenntarthatóságra, környezettudatosságra nevelés tematikus foglalkozás kereténben a diákok korosztályonként változó, sokszínű környezettudatos téma és feladatmegoldás közül választhatnak. Ennek keretében készültek el a plakátok is.

A hulladékgyűjtő helyiségek felújítása, őszi nagytakarítása is megtörtént. A szelektív gyűjtés ellenőrzésének feladatával megbízott tanárokkal és a takarító dolgozókkal együtt a szeméttárolókban rendet tettünk, újra feliratoztuk a gyűjtőszigeteket és újra pótoltuk az esetleg hiányzó gyűjtőedényeket. A lány részlegen a fali csempe is megújult!

Az akció sikeres volt, még így a DMR közben is, szóval jövőre ugyanígy ugyanitt!
Köszönet mindenkinek a részvételért!

Budapest, 2020.11.27.

Benkő Beáta
akciókoordináló tanár
innovátor-mesterpedagógus