Aktív Ifjúság a Táncsicsban

Az Aktív Ifjúság III. elnevezésű rendezvény-sorozat keretén belül a tizedik és egyben utolsó foglalkozását tartotta meg a Fiatalok a nemzetért Alapítvány kollégiumunkban, egyedüli budapesti helyszínként.
A foglalkozások célja, hogy a 14 és 18 év közötti fiatalokat aktívabbá tegye társadalmilag; ennek érdekében színes és változatos programokkal készültek az alapítvány munkatársai.
Megközelítőleg 60 diák vett részt az eseményen, akik megtekintették az informatív kiállítást és kitöltötték a témához kapcsolódó kvízt, amelynek legjobb kitöltőit egy-egy alapítványi tornazsákkal jutalmazták meg.
A diákok élvezettel próbálták ki magukat közéleti vitajátékokban, ahol adott állítások ellen, vagy éppen mellette kellett érveket felsorakoztatniuk.
Itt volt a rendezvény állandó előadója, Tóth Máté, a Tibi atya brand alapítója is. Aki a közösségek fontosságáról, életútjának néhány személyes tanulságáról beszélt, és mesélt a vállalkozói lét kihívásairól is a fiataloknak.
Ezt követte az interaktív „élő könyv“ nevű játék, ahol a kollégisták 10-10 percben kérdezhették a döntéshozókat és fiatalokkal foglakozó szakembereket.
A diákok beszélgető partnerei voltak:
Bába Szilvia és Szabó László önkormányzati képviselők; Medgyessy Zsuzsanna cserkészparancsnok; Kaszper Blanka a Nemzeti Ifjúsági Tanács / National Youth Council of Hungary képviseletében; és Stolár-Németh Csenge kollégiumi diákönkormányzati elnök, valamint Trigola-Majzik Krisztina az intézmény pedagógiai igazgatóhelyettese, aki egyben a kollégiumi diákönkormányzat patronáló tanára is.
A visszajelzések és a helyszíneken tapasztaltak alapján a projekt sikeres volt, a fiatalok olyan foglalkozáson vehettek részt, ahol foglalkozhattak közéleti témákkal, találkozhattak döntéshozókkal, vitázhattak játékos keretek között, melyekre nagy igényük is volt. Bízunk benne, hogy a projekt hatása későbbiekben is érezhető lesz és aktívabbak lesznek helyben. Mindemellett pedig számos pozitív, előremutató tanulság és élmény kapcsolódik a megvalósított foglalkozásokhoz, a meghívott vendégek és a diákok is nagyon pozitív tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodtak.
A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg (2023-1-HU01-KA154-YOU-000124684).