Európai Hulladékcsökkentési Hét 2022

Kollégiumunk idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezéshez.

Az idei év kiemelt témája a fenntartható és körforgásos textíliák, így mi is e téma köré csoportosítottuk programjainkat.

Kollégiumunkban jelentős mennyiségű textilhulladék halmozódik fel (elhasználódott, szakadt lepedő, ágyneműhuzat, függöny). Célunk az volt, hogy a már nem javítható textíliák is új életet nyerjenek, és amíg lehet, körforgásban tartsuk őket.

Az ismeretterjesztő filmvetítés (A világméretű használtruha-biznisz) keretében a diákok bepillantást nyerhettek a használtruha kereskedelembe, a filmhez kapcsolódó beszélgetés során pedig szót ejtettünk a ruhaipar helyzetéről, környezeti hatásairól, a fast fashion és a slow fashion trendekről, valamint arról, hogyan csökkenthető a textilipari hulladék. A textilt állítva középpontba átbeszéltük a hulladékhierarchiát, hangsúlyt fektetve a megelőzésre, mely tudatos vásárlással érhető el.

Nagy érdeklődés övezte a vászontáska varrást, melynek alapanyagául régi lepedők, ágyneműhuzatok szolgáltak. Diákjaink nagy lelkesedéssel szabtak-varrtak, az elkészült bevásárlótáskák, vállra akasztható szatyrok pedig nem csak hasznosak és praktikusak, de -diákjaink kreativitásának köszönhetően- egyedi, szerethető darabok lettek.

Farkas-Takács Zsuzsanna tanárnő szervezésének köszönhetően a megmaradt textíliákat eljuttattuk egy állatmenhelynek, ahol nagy örömmel fogadták az adományt.

Kísérőprogramként textil szakos diákunk, Mráz Míra textilmintáiból szerveztünk kiállítást.