Egészséghét 2018

Kollégiumunkban 2018. november. 19-től 22-ig rendezték meg az egészséghetet. Minden egyes nap megadott időkben zajlottak a különböző sportos foglalkozások és egyéb egészség megóvásával foglalkozó előadások. Ezek a programok a diákok számára plusz pontokkal és az alapprogramok pótlásával, illetve előrehozásával járhattak.

November 19-én, hétfőn délután 4 órától tollasozásban és pingpongozásban, mutathattuk meg a tehetségünket, Tóth Csaba tanár úr irányításával.  Utána 5 órától részt lehetett venni az „Egészség sarok a könyvtárban” című foglalkozáson Fodor Piroskával.  6 órától, Orosz Ildikó tanárnővel alakformáló tornán vehettünk részt a lány oldalon lévő konditeremben. Végezetül az aulában este filmvetítés volt, Az élet könyve című animációs filmet nézhettük meg. Fantáziavilágon és a mexikói kultúrához való vonatkozásokon végigfutó történet, ami egyben telis-tele van kalandokkal. A nap zárásaként egy finom vacsora után relaxációs foglalkozáson vehettünk részt Papp Anikó Míra tanárnővel ugyancsak a lány oldali konditeremben.

November 20-án, kedden 4- órától ismét a tollasozni, pingpongozni vágyók foglalták el az aula nagy terét, Rér Áron tanár úr vezetésével. Ugyancsak az aulában egy biciklis akadálypályán mutathattuk meg a tehetségünket, Dezső Attila és Bóta Péter tanár urak felügyelete alatt.  A P7-ben Méregtelenítsünk! Tudatos vásárlás, elnevezésű foglalkozáson vehettünk részt, Méhesné Döngölő Ibolya tanárnővel. Két előadást hallgathattunk meg a környezetvédelemmel, globális klímaváltozással kapcsolatban. Az érdeklődők még megnézhették Szemenyei Emma tanárnővel a Földünk a műanyag bolygó, 2011-ben bemutatott dokumentumfilmet.

November 21-én szerdán, 4 órától floorball verseny került megrendezésre az aulában, 3 fős csapatok indulhattak a versenyen, 5 csapat mérhette össze a tudását. A győztes a Szobi csapat lett, Rácz Patrik, Kamuti Levente, Ladányi Domonkos, második helyezést ért el a TMTK FM csapat – Kosztka Bálint, Kaitipisz Jannisz, Tömör Márk, harmadik helyezést ért el a NATEBI csapat – Schmidt Ferenc, Ihász Dániel, Siklódi Gellért.

Eközben alakformáló tornán vehettünk részt Németh Imola vezetésével, a lány konditeremben. Utána részt vehettünk Ignits Dóra dietetikus, a Divatdiétákról szóló előadásán. Megismerhettünk különböző diéták előnyeit és azok hátrányait is. Megtudhattuk, hogy az emberek miért is kezdhetnek el diétázni, de sokakat egy esemény is motiválhatja, vagy a média hatására kezd el egy adott diétát… A megoldás minden esetben az úgy nevezett mediterrán diéta, aminek az alapja az elegendő mozgás és az odafigyelt étkezés. Az aulában ezután meg lehetett kóstolni Farkas – Takács Zsuzsanna tanárnő által készített tápióka pudingot, az elkészítésben lelkes diákok segíthettek. Eközben a lány oldali konditeremben alakformáló torna zajlott, Orosz Ildikó tanárnő vezetésével.  Utána Dezső Attila tanár úrral Aerobikozhattunk egy jót. Végül este az ebédlőben a kollégium színjátszósai előadást tartottak. Egy humorral teli, szórakoztató rövid Rejtő Jenő-bohózatot (Rózsa, a lovag) láthattunk.

November 22. csütörtök, az egészséghét vége. Megrendezésre került az erőverseny Dezső Attila szervezésében a fiú oldali konditeremben, a két nyertesünk Kiss Viktor és Trádler Gábor indulhatnak a kollégiumok közötti versenyen is.

Eközben a lány kondiban is zajlott az élet, alakformáló tornán lehetett részt venni Trigola-Majzik Krisztina tanárnővel.  Az egészséghét zárásaként, Topa Zoltán rendőr őrnagy Bűnmegelőzési előadást tartott, fő téma a Cyberbulling volt. Megnézhettünk egy élőszereplős filmet, arról, hogyan válik a zaklatóból végül áldozat. Elgondolkodtató film volt, de a mai rohanó világban sajnos ezzel is fel kell venni a versenyt… Mindig van segítség, csak tudni kell, kikhez lehet fordulni a segítségkérésben.

Gulyás Á. Eliza